Střední Morava
1. KOPŘIVOVÉ KARBANÁTKY
recept zaslala Alena Neugebauerová, Jeseník
Nasbíráme asi 600gramů čerstvých kopřiv nakrájíme nadrobno, přidáme 3 nebo 4 celá vejce, dále dáme strouhanku, česnek podle chuti, sůl. Podle toho, co máte doma přidáte-tavený sýr, ementál, jogurt, řádně promíchat. Před smažením obalit ve strouhance. Když nám nepřeje počasí a nenarostou kopřivy, nevadí, místo kopřiv se může dát zmražený špenát, který necháme rozmrazit. Na 3 balíčky mraženého špenátu dám 5 vajíček. Další variantou je nastrouhaná mrkev. Dobré pochutnání!
Velká inspirativní fotogalerie velikonočních dekorací
{"type":"import-image-group","image_ids":"[146852,146853,146854,163531,163540,163541,162901,162910,162911,177294,177303,177304,146856,146857,146858,162714,162723,162724,146856,146857,146858,162714,162723,162724,164571,164580,164581,186631,186640,186641,186391,186400,186401,162781,162790,162791,186391,186400,186401,176431,176371,176380,148595,148596,148597,148595,148596,148597,178019,176071,176013,148677,148678,148679,148677,148678,148679,148916,148917,,186270,186211,186220,187533,187542,187543,162901,162910,162911,164571,164580,164581]}
………………………………………………………………………………………………………
Severní Morava
2. JARNÍ KEDLUBNOVÁ POLÉVKA
recept zaslala Eva Marťáková, Staříč
Suroviny:
4 mladé kedlubny
1litr vody
4lžíce másla
2lžíce hladké mouky
2dcl zakysané smetany
4 vejce na tvrdo uvařené, sůl, kopr
Postup:
Oloupané kedlubny nastrouháme na hrubém struhadle. Polovinu másla rozpustíme a kedlubny na něm podusíme. Zalijeme vodou a zahustíme světlou jíškou, kterou jsme připravili z druhé poloviny másla a hladké mouky. Osolíme, přidáme nasekaný kopr a zjemníme smetanou. Polévku prohřejeme a ihned podáváme, ozdobenou pokrájenými na tvrdo uvařenými vejci. Dobrou chuť!
………………………………………………………………………………………………………
Jižní Morava
3. SVÁTEČNÍ DVOJCTIHODNÉ KOLÁČKY
recept zaslala Vendula Ševčíková, Brno
Ingredience:
500g polohrubé mouky
25g droždí
1 vejce, 2 vaječné žloutky
250 ml mléka
100 g cukru
150 g másla
citronová kůra, vanilkový cukr
sůl, mouka na vyválení
Rozpis na 1. náplň:
200 g tvarohu
80 g cukru
1 vaječný žloutek
50 g rozinek
Rozpis na 2. náplň:
asi 500 g švestkových povidel
50 g loupaných mandlí
rum
1 vaječný žloutek
1-3 lžíce mléka
Postup:
Do mísy přesejeme mouku, do které uděláme důlek. Vložíme rozdrobené droždí, cukr a zalijeme částí vlažného mléka. Dáme na teplé místo lehce nakynout. Poté přidáme vejce, žloutky, rozpuštěné máslo, sůl, nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr a zbytek vlažného mléka. Dobře vymícháme a opět dáme na teplé místo dostatečně vykynout.
Připravíme si tvarohovou náplň smícháním tvarohu, cukru, žloutku a rozinek.
Z kynutého těsta připravíme asi 20-25 dílků, které naplníme tvarohovou náplní. Těsto zakulatíme a vyskládáme na pečicí plech.
Po krátkém nakynutí bochánky uprostřed stiskneme a důlek vyplníme druhou náplní z povidel dochucených rumem. Nahoru položíme mandli. Těsto okolo potřeme rozmíchaným žloutkem s mlékem.
Plech vložíme do vyhřáté trouby a koláčky dozlatova upečeme. Náplně do koláčků můžeme střídat, například s makovou či ořechovou.
…………………………………………………………………………………………………………
Jižní Čechy
4. KRÁLÍK S NÁDIVKOU
recept zaslala Zuzana Kučerová, České Budějovice
Ingredience:
1 králík, 150g špeku, 300g cibule, 50g česneku, 5 polévkových lžic plnotučné hořčice, 400ml bílého vína, pepř, sůl
NÁDIVKA: 6 rohlíků, 6 vajec, 200g vařeného uzeného masa, 200ml vývaru z uzeného masa, 50g másla, 3 mladé cibulky, 50g čerstvě nastrouhaného křenu, svazek bylinek (libeček, petrželka), muškátový oříšek, pepř, sůl
POSTUP: Očištěného králíka prošpikujte slaninou, osolte a opepřete. Česnek prolistujte a smíchejte s hořčicí a touto směsí potřete králíka svrchu i zevnitř. Rohlíky nebo žemle nakrájejte na kostičky, navlhčete vývarem z uzeného masa, přidejte žloutky, pokrájejte uzené maso, jemně posekanou cibuli, bylinky, nastrouhaný křen, rozpuštěné máslo, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a dobře promíchejte. Z bílků vyšlehejte sníh, který lehce vmíchejte do těsta.
Nádivkou naplňte králíka, kůži na břišní části spojte špejlí, vložte do pekáče s cibulí pokrájenou na měsíčky, podlijte vínem, a pečte při teplotě 180 stupňů hodinu až hodinu a půl do zlatova. Během pečení polévejte šťávou.
Králíka s nádivkou podávejte s novými brambory uvařenými ve slupce.
Tip: Před špikováním dejte slaninu na chvíli do mrazáku, aby byla tuhá a neklouzala mezi prsty.
Západní čechy
5. KARAMELOVÝ BERÁNEK
recept zaslala Renata Fischerová, Dasnice
Ingredience:
100g krystalového cukru, 1dcl horké vody, 6 vajec, 150g moučkového cukru, 240g hrubé mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 50g mletých ořechů, tuk a hrubá mouka na formu
Postup:
Na pánvičce rozpustíme krystalový cukr na karamel, zalijeme horkou vodou, a za stálého míchání rozvaříme.
Žloutky, moučkový cukr a karamel ušleháme do husta. V mouce rozmícháme kypřící prášek a mleté ořechy.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, který střídavě s moukou opatrně vmícháme do směsi. Těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy, a v mírně teplé troubě upečeme.
…………………………………………………………………………………………………………….
Východní čechy
6. JEHNĚČÍ NEBO KŮZLEČÍ NADÍVANÁ PLEC
recept zaslala Anna Týfová, Martínkovice
Ingredience:
1 jehněčí nebo kůzlečí plec,
100 g másla,
sůl
Nádivka: 70 g másla, 3 vejce, 3 housky, 1/8 l mléka, 3 lžíce strouhanky, hrst kopřiv, muškátový oříšek, sůl, pepř
Postup:
Máslo a žloutky utřeme se strouhankou do pěny, přidáme nakrájené, v mléce namočené housky, trochu nastrouhaného muškátového oříšku, nasekané spařené kopřivy, sůl, pepř a promícháme. Nakonec lehce vmícháme sníh. V pekáči rozehřejeme máslo, položíme naplněné maso, osolíme a potřeme máslem, zvolna pečeme, pak maso obrátíme a dopečeme. Kdo má rád může potřít lisovaným česnekem. Přílohy chléb, brambory nebo kaše.
…………………………………………………………………………………………………………………
Severní Čechy
7. VELIKONOČNÍ NÁDIVKA (hlavička – klasika z jizerskokrkonošské oblasti)
recept zaslala Laďka Staffen, Jablonec nad Nisou
300 g vepřového plecka,
300 g uzeného bůčku,
300 g kuřecího masa – lze obměnit nebo doplnit jehněčím, kůzlečím, krůtím, telecím – prostě jemnějším druhem masa.
Do vody na vaření masa přidat celý pepř, nové koření, bobkový list, špetku tymiánu a rozmarýnu.
500 g tvrdých rohlíků (asi 11 rohlíků),
sůl,
pepř,
muškátový oříšek,
6 vajec, pažitka, petrželka, libeček, mladé kopřivy( lze vynechat), můžete i česnek, máslo a strouhanka do vhodné zapékací nádoby
Zbylý vývar použijte jako základ omáčky nebo polévky, je škoda ho vylívat.
Maso uvaříme v osolené vodě a necháme vychladnout, pak nakrájíme na kostičky. Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme vývarem z masa (podle potřeby, aby byly potopené).
Maso promícháme s rohlíky (vyždímáme je), osolíme, opepříme, přidáme oříšek, pažitku a petrželku s libečkem a kopřivami (lze vynechat).
Vejce rozdělíme na žloutky a bílky, žloutky vmícháme do masa. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zamícháme lehounce do nádivky.
Dáme do vhodné zapékací misky nebo pekáče, vymazané máslem a vysypané strouhankou. Pečeme ve vyhřáté troubě do růžova – asi při 180 °C cca 1 hodinu.
Lze přidat i houby jak sušené, mražené i nakládané.
Dá se jíst i studené.
……………………………………………………………………………………………………….
Praha/Střední čechy
8. VELIKONOČNÍ SVÍTEK
recept zaslala Venuše Kubáčová, Mladá Boleslav
Seznam ingrediencí:
půl vepřového kořínku
8 dkg syrových jater, sůl,
20 dkg zeleniny-mrkev, petržel, celer
1 cibule
3 vejce
4 dl mléka
6 dkg strouhanky
mletý pepř, petrželka
mladé kopřivy
2 dkg másla na podušení jater a 3 dkg másla na vymazání pekáčku
Postup:
Očištěný a omytý kořínek uvaříme v osolené vodě se zeleninou a cibulí doměkka. Obrané maso z hlavy a kořínku a na másle s cibulkou podušenými játry na masovém strojku umeleme. Vejce ušleháme vidličkou do pěny, přidáme k nim mléko a přilijeme vše k mletému masu. Pak k tomu ještě přidáme strouhanku, jemně usekanou petrželku a mladé kopřivy, podle chuti přisolíme, opepříme a dobře promícháme. Necháme 1/4 hodiny odpočinout a pak naplníme směs do máslem vymaštěného pekáčku, povrch pokrmu pokryjeme kousky másla a ve středně horké troubě zvolna pečeme 1/2 hodiny. Upečený svítek podáváme s vařenými brambory a hlávkovým salátem.
………………………………………………………………………………………………………..
9. JEHNĚČÍ NEBO KŮZLEČÍ NADÍVANÁ PLEC
recept zaslala Anna Týfová, Martínkovice
Ingredience: 1 jehněčí nebo kůzlečí plec, 100 g másla, sůl
Nádivka: 70 g másla, 3 vejce, 3 housky, 1/8 l mléka, 3 lžíce strouhanky, hrst kopřiv, muškátový oříšek, sůl, pepř
Postup: Máslo a žloutky utřeme se strouhankou do pěny, přidáme nakrájené v mléce namočené housky, trochu nastrouhaného muškátového oříšku, nasekané spařené kopřivy, sůl, pepř a promícháme. Nakonec lehce vmícháme sníh. V pekáči rozehřejeme máslo, položíme naplněné maso, osolíme a potřeme máslem, zvolna pečeme, pak maso obrátíme a dopečeme. Kdo má rád, může potřít lisovaným česnekem. Přílohy chléb, brambory nebo kaše.
……………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………
Své hlasy pro jednotlivé recepty zasílejte SMS zprávou ve tvaru: DEN REC 01 – 08 (číslo receptu) JMENOaPRIJMENI ADRESA PSC na číslo 900 11 07. Cena 1 SMS zprávy je 7 Kč včetně DPH. Z jednoho telefonního čísla je možné zaslat maximálně 20 SMS zpráv.
Pro hlasování můžete použít i hlasovací formulář níže:
Hlasovací formulář: