Living > Interiér > Kuchyně > Proč nám jídlo z mikrovlnky nechutná? Protože ji špatně používáme

Proč nám jídlo z mikrovlnky nechutná? Protože ji špatně používáme

22. 2. 2016 | Kuchyně

Mikrovlnné trouby si našly ve většině domácností pevné místo. Nejčastěji se používají k rychlému ohřevu či rozmrazování potravin, některé typy i k pečení a grilování. Bohužel většina z nás používá mikrovlnku nesprávně a možná i z toho vznikly obavy o negativním účinku na lidské zdraví. Jak to tedy s tou závadností je? A jak ji správně používat?

Hodně z nás vezme jídlo, které potřebuje ohřát, dá ho do mikrovlnky, kterou zapne na nejvyšší výkon, aby bylo rychle a za půl minuty vytáhne kouřící talíř. Svíčková se šesti ale na něm chutná nějak jinak, než když ji ohřejeme na sporáku. Protože jsme pospíchali. Zvolením vysokého výkonu dojde k prudkému ohřátí na povrchu, odparu vody a tím jeho vysušení. Vnitřek potraviny může být i stále studený.

Jak mikrovlnka funguje?

Tepelná úprava je prováděna za pomoci elektromagnetického záření. Mikrovlny pronikají dovnitř pokrmu, kde rozkmitají molekuly a tím dochází k rychlému zahřátí pokrmu. Na rozdíl od obyčejné trouby se mikrovlny absorbují jen v zahřívané potravině a nikoli v ostatním prostoru trouby. Talíře a nádoby pro pečení v mikrovlnce musí být zhotoveny speciálně pro tento účel.

Mikrovlnné záření je generováno pomocí magnetronu. Mikrovlny jsou vysokofrekvenční radiové vlny, které jsou stejně světlo součástí elektromagnetického spektra. Používají se i pro vysílání televize, v radarech či mobilních telefonech. Při vaření se využívá záření s frekvencí 2,45 GHz, jehož vlnová délka se neruší s telekomunikačními frekvencemi a je ideální pro ohřev vody. Z toho důvodu se na talíři nejdříve ohřeje omáčka a například knedlíky či maso, které obsahují méně vody, potřebují delší čas.

Jak správně mikrovlnnou troubu používat?

A tím jsme se dostali k důvodu, proč rychlý ohřev na plný výkon není vhodný. Je lepší zvolit nižší výkon a ohřívat jídlo pomalu, po dobu několika minut a došlo tak k rovnoměrnému prohřátí pokrmu.

Další tipy na správné používání mikrovlnné trouby dává Pavel Šramota, produktový manager firmy Philco:

  • Výkon mikrovlny pak je potřeba přizpůsobit danému jídlu. Nezbývá než si opravdu přečíst návod a naučit se spotřebič obsluhovat.
  • Snad největší chybou, kterou zákazníci při používání mikrovlnky dělají, že nechávají jídlo v mikrovlnce „napospas“ osudu. Zkrátka je nutné pochopit, že i vaření v mikrovlnce vyžaduje vaši pozornost, občasnou kontrolu či promíchání, přenastavení času nebo výkonu.
  • Jak můžete uškodit pokrmu při ohřevu? Například, při použití příliš vysoké teploty při ohřevu masa se vysuší okraje, budou tvrdé a méně chutné. Vysoká teplota u zeleniny způsobí její cvrknutí a přesušení, u bramborové kaše vzniknou bubliny. Mnohem lepší je tedy používat nižší výkon. Naopak při ohřevu polévky můžete použít i vyšší výkon.
  • Není jedno, kam a jak jídlo v mikrovlnce umístíte. Silnější kousky ukládejte směrem od středu talíře.
  • Pro rozmrazování je potřeba použít teplotu nebo automatický režim k tomu předurčený na spotřebiči. Rozmrazovat můžete podle času nebo hmotnosti potravin.
  • Čas vaření je dalším měřítkem chutného pokrmu. K vaření používejte krátké časy, v případě potřeby prodlužte.
  • Vhodné nádobí je nápomocné. Ideálním typem pro mikrovlnné vaření jsou průhledné nádoby, které umožňují lepší průchod mikrovln. Kulaté a oválné nádoby jsou vhodnější než čtvercové, jelikož jídlo v rozích se může převařit.

Je mikrovlnka nebezpečná?

Mezi lidmi je poměrně rozšířený názor, že používání mikrovlnky je nezdravé. Nečastější argumenty jsou, že jídlo se stává ohřátím radioaktivní nebo že během ohřevu změnilo svoji strukturu a to má ovlivnilo jeho výživové hodnoty. Při elementární znalosti fyziky tyto závěry nelze přijmout. Mikrovlny nemají na rozdíl od rentgenového záření ionizující účinek, to znamená nejsou schopny rozbíjet chemické vazby. Toto tvrzení je možné doložit pomocí principů kvantové fyziky.

Žádné mikrovlny v jídle ani v troubě nezůstávají. Mikrovlnné záření zmizí, jakmile vypnete zdroj. Stejně jako zmizí světlo, když zhasnete žárovku.

Už v roce 2005 vydala Světová zdravotnická organizace (WHO) stanovisko, že používání mikrovlnných trub je bezpečné. Jeho překlad od Doc. RNDr. Luděk Pekárka, Dr.Sc., si můžete přečíst na stránkách Státního zdravotnického ústavu.

Kdy může být mikrovlnka nebezpečná?

  • Nikdo nesáhne do ohně, protože ví, že pálí. Stejnou opatrnost je třeba dodržovat i při používání všech spotřebičů. Nejčastějším úrazem u mikrovlnek je, že se popálíme při vyndávání vařícího pokrmu nebo sáhneme na rozpálený talíř.
  • Okolí mikrovlnky je naprosto bezpečné, protože plášť a konstrukce zajišťují, že veškeré záření zůstane uvnitř. Mezinárodní organizace vyhlásily pro mikrovlnné trouby limit 50 W/m2 pro jakékoli místo vzdálené 5 centimetrů od vnějšího povrchu výrobku. Ve skutečnosti je emise moderních mikrovlnných trub podstatně nižší.
  • Dvířka jsou pro zamezení úniku mikrovln drátěnou mřížkou, která nebrání pozorování potravin při ohřevu, ale zabraňuje prostupu mikrovln.
  • Mikrovlnné záření může uniknout pouze v případě, že se neodbornou manipulací dvířka poškodí (proto se v tomto případě vyvarujte veškerého kutilství) nebo se dvířka a spáry zanesou velkým množstvím špíny (ale kdo by ale ohříval jídlo v zašpiněném přístroji?).
  • Výrobci nedoporučují zapínat mikrovlnku bez vložené potraviny. V prázdném prostoru trouby se mikrovlny odrážejí od stěn a vracejí zpět k magnetronu, což ho může poškodit.
  • Výrobci nedoporučují dávat do mikrovlnky kovové předměty a zvláště neumísťovat takové předměty blízko kovových stěn, protože se může vytvořit obloukový výboj, který stěny poškodí. Proto se také nedoporučuje při ohřevu v mikrovlnkách používat talíře se zlatým lemováním. Naopak lžička vložená do hrnečku naplněného vodou nepředstavuje žádné nebezpečí, neboť voda ji dostatečně ochlazuje.
  • Pro vlastní bezpečnost byste si měli pečlivě přečíst návod a dodržovat všechny pokyny výrobce, protože nové typy mikrovlnek mají různé konstrukce a jsou určeny k různým účelům.

Kupujete mikrovlnnou troubu? Přečtěte si zkušenosti na forum.living.cz.

Text: Jana Truksová
Foto: Whirlpool, Philco, Deewoo, Shutterstock.com

Dále čtěte

Vaření v mikrovlnce: filé z mořského jazyka s krevetovou omáčkou

Vaření v mikrovlnce: filé z mořského jazyka s krevetovou omáčkou

Mikrovlnná trouba je pro mnohé příznivce kulinářského umění často něčím, co vlastně nedovede být kvalitním nástrojem na přípravu pokrmů, potažmo pak lahůdek a delikates. Mikrovlnná trouba je „nouzovka“ na ohřívání polotovarů a ty by mnohý gurmán do úst nevložil. Ale zkuste vzít mikrovlnku na milost a zkusit třeba filé z mořského jazyka s krevetovou omáčkou a to vše za necelých 10 minut. A budete potřebovat jen jedno jediné: mikrovlnnou troubu.

I trouba může být inteligentní

I trouba může být inteligentní

Ať je kuchařka jakákoliv, výsledek dokáže pořádně ovlivnit hlavně trouba. Že znáte jen tu klasickou plynovou, ve které vám shořelo už několik sirek? Ale ne, dnešním troubám by se pro jejich vlastnosti dalo přezdívat i inteligentní.

Čistíme troubu, mikrovlnku, dvířka od krbu a láhve na domácí limonádu!

Čistíme troubu, mikrovlnku, dvířka od krbu a láhve na domácí limonádu!

Pokud byste se měli řídit reklamou, tak si na každou plochu v domě musíte pořídit speciální čistič, který ale mnohdy není zrovna přátelský k přírodě a k naší peněžence jakbysmet. V případě, že sháníte právě ekologické a levné prostředky, co se vypořádají s mastnotou a špínou všeho druhu, rozhodně čtěte dál!

Komentáře ke článku

Přidat komentář
  • Zatím bez komentáře

Vložit komentář




Nejste přihlášen/a, proto opište text, který vidíte na obrázku níže.

captcha

Doporučená témata

interiér, bydlení, kuchyně, ložnice, koupelna, nábytek

Rostlina dne

Kokarda

Kokarda

Kokarda je trvalka, která na jednom místě přežívá jen tři až pět let, není dlouhověká. Kokardy (Gaillardia) jsou rod...

Atlas rostlin

Diskutujte o bydlení na fóru

(26 400 aktivních uživatelů 73 110 témat)

Poslední příspěvky

lízinka
od: lízinka | 28. 07. 2016, 13:27

Pastelkooooo , děkujem za foto... byla jsi opr... Číst

KaHu
od: KaHu | 28. 07. 2016, 13:24

Pastelko, moooooc Ti to sluší! V jednoduchos... Číst

pastelka-růžová
od: pastelka-růžová | 28. 07. 2016, 12:58

dám vám jen tu moji co jsem vyšla z chalupy, vy... Číst

Bibi53
od: Bibi53 | 28. 07. 2016, 12:34

Vidíš, Pastelkooo, tak to je super . Vypl... Číst

Bohaté fotogalerie
plné inspirace a trendů
Postupy a návody
na tvoření dekorací a úpravy bytu
Nejdéle žijící fórum
o bydlení na českém internetu
Lifestylový magazín
s 13-ti letou tradicí
TOPlist