Konvektomat do každé kuchyně
Konvektomat je speciální kuchyňský spotřebič, kterým můžeme upravovat pokrmy pomocí páry, horkého vzduchu nebo kombinací obojího. Díky regulaci teploty v rozmezí od 30 °C do 300 °C dokážou zajistit šetrnější úpravu a zároveň připravit chuťově lepší pokrmy. Kuchyňské zařízení je nejen ceněno pro efektivní přípravu jídel, ale i pro svou úsporu času, nákladů na energie i prostoru. Superlativy a chválou se u konvektomatu opravdu šetřit nedá.
Díky širokému rozpětí teplot můžeme připravit opravdu lahodná a kvalitní jídla. V minulosti jsme mohli tyto přístroje vidět pouze ve větších profesionálních kuchyních, restauracích nebo i hotelích. Dnes už je to jiné. Na trhu se začaly postupem času objevovat menší varianty kuchyňských spotřebičů, které se perfektně hodí nejen do malých provozů, ale i do domácností.
Díky moderním technologiím pokročily i počty operací, které konvektomaty dokážou zvládnout. Některé z nich bývají i automatizované. Moderní chytré spotřebiče zvládnou informovat kuchaře o nejrůznějších stavech nebo chybách. Mohou nám zahlásit, že do přístroje např. neteče voda či neběží spirála.
I když mohou konvektomaty pracovat bez obsluhy, stále však potřebují určitý stupeň údržby. I přes všechny možné pokročilé funkce, bez pravidelného mytí, kontroly gumového těsnění, čištění filtrů, žlábku či trubek se kuchyňský spotřebič neobejde. Důležitý je samozřejmě také pravidelný servis. Prevence a správné používání konvektomatu jsou základem pro dlouhou životnost přístroje.
Výhody konvektomatu
Díky univerzálnosti přístroje dokáže konvektomat zastat práci hned několika různých spotřebičů. Nahradí např. klasickou troubu, gril, mikrovlnnou troubu nebo i fritézu. Pořízením konvektomatu tedy šetříme prostor v kuchyni a nejen to. Vzhledem k tomu, že nahradí tolik přístrojů, můžeme ušetřit navíc i peníze za jejich pořizování. Konvektomaty jsou vyráběny tak, aby šetřily zároveň i elektrickou energii, kterou vynaložíme na přípravu pokrmů. Jestliže chceme využívat tohoto pomocníka v restauraci nebo provozovně, můžeme navíc ušetřit i za náklady, které bychom jinak vynaložili za personál.
V konvektomatu můžeme připravovat více pokrmů i různých druhů surovin, aniž by ztratily na své chuti a vůni. Kvalita pokrmů je pro tento spotřebič zásadní. Suroviny při vaření, smažení i pečení neztrácejí příliš mnoho vody a živiny v potravinách se méně znehodnocují.
Rozdělení konvektomatů
Konvektomaty se rozdělují podle několika základních kritérií. Jedním z nich je kapacita přístroje. Jestliže si chceme pořídit konvektomat do restaurace, provozovny nebo máme opravdu velikou rodinu, volíme spotřebič, ve kterém můžeme připravovat více pokrmů najednou. V tomto případě nás zajímá celkový počet vsádek a kapacita porcí na každou jednu vsádku.
Konvektomaty můžeme pořídit plynové i elektrické, navíc je rozdělujeme podle způsobu ovládání. Manuální spotřebiče jsou sice levnější díky jejich jednodušší konstrukci. Jejich velkou nevýhodou je však absence některých funkcí, které bychom rádi využívali. Digitální konvektomaty jsou vybaveny mnoha předvolenými programy i nejrůznějšími doplňkovými funkcemi.
Konvektomaty se rozdělují i podle způsobu vývoje páry. Vybírat můžeme mezi nástřikovými a bojlerovými spotřebiči, u kterých dochází k vývoji páry v bojleru mimo pracovní komoru. Do této komory je pára vpouštěna následně až podle zvoleného programu přípravy pokrmu. Taková příprava páry má vyšší efektivitu kompaktnosti, což oceníme např. při vaření knedlíků. U nástřikových konvektomatů se pára vyvíjí nastřikováním vody přímo v pracovním prostoru do zahřáté komory. Tyto přístroje mají jednodušší konstrukci, a tudíž jsou levnější.
Jak vybrat vhodný konvektomat
Pořizovací náklady na tyto přístroje jsou poněkud vyšší, proto je dobré věnovat pozornost poměru cena výkon. Při výběru konvektomatu klademe důraz nejen na cenu, ale i výběr optimálního modelu dle našich potřeb. Snaha ušetřit každou možnou korunu se v tomto případě nemusí vždy vyplatit. V první řadě by nás mělo zajímat množství pokrmů, které chceme ve spotřebiči připravovat. V potaz bereme i velikost kuchyně. Kupovat starší typ konvektomatu také nemusí být vždy nejšťastnější volbou. Novější přístroje jsou sice dražší, díky jejich automatizaci, která představuje velkou úsporu nákladů, se nám převážná část peněz brzy vrátí.
Konvektomaty představují skvělou investici. Pořízení je sice nákladnější, do budoucna však představují dlouhodobé přínosy a velkou úsporu.
Zdroj informací: www.masoprofit.cz, www.onlinegastro.cz, www.cesk.cz